ПОМОЋ УГРОЖЕНИМ ДОМАЋИНСТВИМА СЕ НАСТАВЉА
25.11.2011

Током реализације пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјалних рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је у протеклој години успешно реализовала Градска општина Палилула, 4.908 социјално угрожених житеља Палилуле добило је бесплатну помоћ стручњака, лекара, социолога, психолога, правника и геронто домаћица. Како донатор није био у могућности да обезбеди даљу подршку одрживости пројекта, председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић најавио је да ће општина Палилула у оквиру својих надлежности наставити да брине о угроженим становницима општине. Наше су могућности скромне, али шта има важније у животу породица које буквално састављају „крај са крајем“ –рекао је председник општине проф.др Игор Новаковић, поводом почетка акције поделе огрева угроженим домаћинствима. Свака породица, која буде обухваћена овим циклусом програма добиће три метра дрва за огрев. Вредност ове донације становништву Палилуле, коју издвајамо из нашег буџета општине,  је око 700.000 динара.

У насељу Делијски Вис, Градске општине Палилула, председник Новаковић и члан општинског Већа Милош Стојковић посетили су породицу Вучић. Отац Часлав, 85 година и син Љубиша 55 година живе живот. Љубиша је био запослен у Ангропромету а затим је фирма приватизована и он је добио отказ пре 2 године. Прву годину је примао надокнаду од Националне службе за запошљавање а тренутно је остао без прихода. Неспособан је за рад јер има укљештење живца (Л5С1). Отац Часлав је асматичар и слух му је прилично ослабљен. Радио у Грађевинару 35. година и више пута је проглашаван за најбољег радника. До ове године, породица Вучић се грејала на струју али услед великих трошкова за електричну енергију и квара на ТА пећи, сада користе дрво као огрев. Ова помоћ општине Палилула је од великог значаја, каже деда Часлав. О моје пензије, која износи 16 000 динара, живимо син и ја. Већи део новца издвајамо за лекове и трошкове за струју, воду и друге комуналије-истиче син Љубиша. Оно што остане иде на набавку основих животних намирница и хигијенског материјала. Тешко се живи али је још теже кад човек оболи и неможе да себи помогне.

Градска општина Палилула, током реализације пројекта из програма ЕXCHANGE 3 сачинила је базу података социјално угрожених становника општине Палилуле а истовремено је проширена и база података Центра за социјални рад „Свети Сава“ са којиm општина Палилула има изузетно добру сарадњу.